DE WONING NA DE ECHTSCHEIDING

De gevolgen van echtscheiding voor de eigen woning

Het bezitten van een eigen woning kan grote gevolgen hebben bij een echtscheiding. Aan de hand van uw persoonlijke omstandigheden zult u moeten kiezen: blijft een van u beiden in de woning of zal deze worden verkocht?

De woning houden of verkopen

Als de hypotheek hoger is dan de de waarde van uw woning kan dit grote financiële gevolgen hebben. U blijft dan met een restschuld achter waarvoor u beiden verantwoordelijk bent. In een dergelijke situatie wordt dan ook vaak besloten dat één van beiden in de echtelijke woning achter blijft. Maar wat zijn daarvan de financiële gevolgen?

Wat is uw situatie

Wilt u de gevolgen voor uw eigen woning na echtscheiding in één oogopslag bekijken? Klik dan op de onderstaande link die van toepassing is op uw persoonlijke situatie.

Gevolgen voor de inkomstenbelasting en fiscaal partnerschap

Zodra echtgenoten niet meer op het zelfde adres staan ingeschreven en een verzoek hebben ingediend tot echtscheiding of scheiding van tafel of bed komt er een einde aan hun fiscale partnerschap.

De belastingdienst beschouwt het huis vanaf dat moment niet meer als “eigen woning” voor degene die het huis verlaten heeft. Tenslotte vormt de woning dan niet meer het hoofdverblijf. Als één van de duurzaam gescheiden partners in de woning blijft wonen kan dat fiscale gevolgen hebben.

De basisregel

De basisregel is: wie in de echtelijke woning blijft wonen na de echtscheiding mag na vertrek van de ex partner maximaal de helft van de totale hypotheekrente aftrekken in de belastingaangifte. Mits hij of zij die hypotheekrente ook daadwerkelijk betaalt.

Direct scheiding aanvragen?

Ons team van ervaren echtscheidingsexperts staat geheel vrijblijvend voor u klaar.

  • KENNISMAKINGSGESPREK AANVRAGEN

  • UW GEGEVENS

Menu