HUIS EN HYPOTHEEK NA ECHTSCHEIDING

SNEL ZEKERHEID OVER DE EIGEN WONING NA DE ECHTSCHEIDING

EEN GOED HYPOTHEEKADVIES IS NOODZAKELIJK

Veel mensen die hebben besloten om te gaan scheiden hebben de behoefte om snel te weten of ze na de echtscheiding de eigen woning kunnen behouden of wat hun nieuwe hypotheek mogelijkheden zijn.
Om in deze behoefte te voorzien werkt het Scheidingsnetwerk samen met Certus, een van weinige in echtscheidingen gespecialiseerde hypotheekspecialisten met een jarenlange ervaring.

WAT IS HET VOORDEEL?

Dankzij de nauwe samenwerking tussen het Scheidingsnetwerk en Certus verloopt het aanvragen van een hypotheek soepel en sneller. Zo kan het hypotheekaanvraagtraject samenlopen met het regelen van de echtscheiding. Het passeren van uw hypotheek vindt plaats direct na inschrijving van de echtscheiding. Sneller kan niet.

HOE WERKT CERTUS?

Certus kan voor u een Quick Scan van uw hypotheek mogelijkheden maken, zo weet u binnen 48 uur of u de huidige woning kunt behouden of hoeveel u voor een nieuwe woning kunt betalen.

Deze quickscan is voor klanten van het scheidingsnetwerk gratis, indien het voor u mogelijk is om de woning te behouden of een nieuwe woning te kopen ontvangt u van Certus een vrijblijvende offerte om uw hypotheek te regelen.

WAT BETEKENT EEN SCHEIDING VOOR JE HYPOTHEEK?

Jullie zijn samen eigenaar

Dit zijn de gevolgen voor je hypotheek:

Jullie zijn in gemeenschap van goederen getrouwd en hebben een koophuis, dan ben je allebei voor de helft eigenaar. Jullie hebben dan allebei een eigenwoningschuld. Deze is individueel en niet overdraagbaar. Als je uit elkaar gaat en één van de partners blijft in het huis wonen, dan zal hij of zij de helft van het huis van zijn ex moeten kopen. Hiervoor heb je waarschijnlijk een nieuwe lening nodig. Hierbij gelden andere normen dan toen je de hypotheek afsloot.

DE HYPOTHEEKNORMEN ZIJN STRENGER GEWORDEN, BIJ EEN ECHTSCHEIDING GELDEN ANDERE NORMEN

WAT IS ER VERANDERD?

  • Tot 2013 kon tot 130% van de waarde van de woning lenen.
  • In 2019 is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde.
  • Een aflossingsvrije hypotheek mag voor nieuwe hypotheken niet hoger zijn dan 50% van de waarde van de woning.
  • Vanaf 2013 ben je verplicht om een nieuwe hypotheek in 30 jaar annuïtair of lineair af te lossen, ten minste als je hypotheekrenteaftrek wilt ontvangen.
  • Een hypotheek oversluiten onder de oude voorwaarden mag alleen als de nieuwe hypotheek niet hoger is dan de oude hypotheek.

WAT GEBEURT ER MET DE HYPOTHEEK BIJ EEN ECHTSCHEIDING?

Als jullie uit elkaar gaan, moet de hypotheekverstrekker één van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan.

Banken beoordelen deze situatie veelal als een nieuwe hypotheek:

  • De bank kijkt opnieuw naar het inkomen van degene die in het oude huis blijft wonen en de waarde van het huis.
  • De bank kijkt of de achterblijver alle lasten in zijn eentje kan betalen. Daarbij houdt de bank rekening met de veranderde hypotheeknormen.

DE HUIDIGE STRIKTE HYPOTHEEKNORMEN ZIJN NIET VERPLICHT BIJ SCHEIDING

Veel echtparen in scheiding zijn geholpen als de ex-partner uit hoofdelijke aansprakelijkheid kan worden ontslagen en de oude hypotheek gewoon op naam van de achterblijvende partner kan worden voortgezet.

De wet vereist niet dan de huidige strenge normen worden gehandhaafd bij ontslag uit hoofdelijke aansprakelijkheid bij een echtscheiding. In bijzondere situaties, zoals een relatiebreuk, mag het toepassen van nieuwe normen niet tot problemen vindt de AFM.

Een hypotheekverstrekker mag bij scheiding dus van de huidige strikte hypotheekregels afwijken.

U wilt vrijblijvend hypotheekadvies?

Ons team van ervaren hypotheekadviseurs staat geheel vrijblijvend voor u klaar, zo weet u snel wat uw mogelijkheden zijn.

Menu