In China probeert de overheid het groeiende aantal echtscheidingen te beteugelen. Met een nieuwe wet geldt nu dat koppels die een scheiding hebben aangevraagd eerst een afkoelingsperiode van 30 dagen moeten doorstaan. Dat is niet altijd een pretje. Gelukkig zijn aanvragen op basis van huiselijk geweld uitgezonderd.

Afkoelingsperiode

We kennen de afkoelingsperiode in allerlei juridische overeenkomsten. Bij een faillissement is er een periode van ten hoogste 2 maanden waarin het opeisen van goederen uit de boedel kan worden tegengehouden. Bij een aankoop in een winkel of online bestaat een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. En ook voor de aankoop van een woning is een afkoelingsperiode ingevoerd, je hebt 3 dagen wettelijke bedenktijd. Dan is het helemaal niet zo’n rare gedachte om bij een echtscheiding iets vergelijkbaars te doen.

Hoe gaat het nu?

Er is in Nederland geen echte bedenktijd bij een echtscheiding. Heeft de rechter een uitspraak gedaan over de scheiding en ben je het er niet mee eens? Dan heb je nog drie maanden de tijd om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Zijn deze drie maanden voorbij, dan wordt de scheiding officieel ingeschreven bij de Burgerlijke Stand. Zijn jullie het allebei al direct volledig eens met de uitspraak van de rechter, dan kunnen jullie een akte van berusting tekenen. Hiermee geef je aan niet in beroep te zullen gaan. Daarmee komt de termijn van drie maanden te vervallen en kan de scheiding direct worden ingeschreven. Zo kan de hele procedure een beetje versneld worden.

Begeleid afkoelen

Een echtscheiding aanvragen is niet iets wat je in een opwelling doet. Het heeft grote consequenties, zeker als er kinderen zijn in het huwelijk. Een afkoelingsperiode heeft alleen maar zin als er iets wezenlijk verandert aan de situatie tussen jullie als partners. Gaat dat met z’n tweeën lukken? Meestal niet. Het is verstandig om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld een relatietherapeut. Als de afkoelingsperiode er toe leidt dat een vechtscheiding wordt voorkomen, dan is veel bereikt. Nog mooier is het als besloten wordt via mediation uit elkaar te gaan. Een afkoelingsperiode met als resultaat een geheel vernieuwd, gelukkig huwelijk is een Chinees sprookje. Wij geloven er niet in.

Wetgeving

Voor het invoeren van een vaste afkoelingsperiode binnen een echtscheidingsperiode is nieuwe wetgeving nodig. Het is aan politiek Den Haag om met voorstellen daarvoor te komen. We mogen binnenkort weer naar de stembus, wie weet komt het 30 dagen afkoelen op de agenda. Wat vinden jullie, moet de afkoelingsperiode er komen?

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.