Scheiden met kinderen

Als ouders gaan scheiden heeft dat zichtbaar of minder zichtbaar grote invloed op het kind of de kinderen. De basis van hun bestaan, het gezin waarin ze opgroeiden, valt weg.

Een scheiding zorgt voor onzekerheid en verschillende emoties, variërend van verdriet en boosheid tot opluchting. Vaak krijgen kinderen te maken met een loyaliteitsconflict. Ze hebben het gevoel dat zij moeten kiezen, maar dat kunnen en willen ze helemaal niet.

Aan ouders is het de taak om de situatie na de scheiding zo vorm te geven dat kinderen daar voldoende stabiliteit en veiligheid ervaren.

Jullie blijven samen ouder

Van belang is dat ouders een scheiding kunnen gaan maken tussen hun partnerrelatie en hun ouderrelatie, want deze laatste stopt niet bij een scheiding. Voor kinderen is het belangrijk dat de redenen van het beëindigen van de relatie door hun ouders geen rol gaat spelen in de ouderrelatie.
In mijn praktijk begeleid ik al enige jaren ouders die gaan scheiden met ouderschapsgesprekken. Focus van de gesprekken is het belang van het kind of de kinderen en hoe het ouderschap vorm te geven na de scheiding, op zo’n manier dat kinderen niet tussen ouders komen te staan vanwege frustraties bij ouders, die ontstaan zijn in hun partnerrelatie.

Direct scheiding aanvragen?

Ons team van ervaren echtscheidingsexperts staat geheel vrijblijvend voor u klaar.

De gespreksthema’s in de ouderschapsgesprekken