We leven in een verwarrende tijd. Wat de lange termijn effecten gaan zijn van Covid-19 op de samenleving is koffiedik kijken. De beperkende maatregelen zijn deels versoepeld, maar de rechtbanken werken nog “tijdelijk abnormaal”. Een enkelzijdige (v)echtscheiding via de rechtbank laten lopen kost daarom veel meer tijd dan normaal. Een gezamenlijke scheiding verloopt sneller.

Meer scheidingen door Covid-19

De vereniging van familierechtsadvocaten verwacht dat er zo’n 30 procent meer echtscheidingen zullen zijn dit jaar, als gevolg van de Covid-19 beperkingen. Tot nu toe was daarvan nog geen sprake, want midden in de crisis was het niet te doen om bijvoorbeeld andere woonruimte te vinden. Juist nu de maatregelen versoepeld zijn, hakken mensen de knoop door. Voor partners waar tussen het al niet zo goed ging, was noodgedwongen lange tijd boven op elkaars lip zitten een te zware beproeving. Als daar nog kinderen bij zijn en beide partners thuis moeten werken dan is het voor iedereen een enorme uitdaging, zelfs als de relatie goed is. Maar als je nu een echtscheiding via de rechtbank wil, zal je geduld moeten hebben.

Urgent of zeer urgent

Een echtscheiding wordt door de rechtbank in deze Covid-19 tijd gezien als urgent. Dat klinkt veelbelovend, maar is het niet. Alleen de zeer urgente zaken worden door de rechtbank direct afgehandeld. Een echtscheiding waarbij voorlopige en provisionele voorzieningen spelen in het geval de veiligheid van de kinderen in het geding is of in het geval van een tijdelijk huisverbod zijn zeer urgent.

Echtscheiding op schrift of telefonisch

Voor de meeste zaken zal de rechtbank vragen om schriftelijke afdoening, zoals dat heet. Jullie krijgen dan een verzoek om je standpunt op schrift aan de rechtbank voor te leggen. Als dat nodig is krijg je gelegenheid om aanvullende stukken over te leggen. De wederpartij krijgt gelegenheid om op de ingediende stukken te reageren. Als je niet akkoord gaat met schriftelijke behandeling dan is de mondelinge afhandeling ander dan normaal. Voor die zaken wordt meestal gebruik gemaakt van een telefonische (beeld)verbinding, een video call. Slechts bij uitzondering is fysieke aanwezigheid in de zittingzaal mogelijk. Er is een lange wachttijd voor mondelinge afhandeling.

Echtscheiding via mediation

Er is een andere route voor echtscheiding die sneller gaat en minder kost. Als jullie er beiden voor open staan is echtscheiding via mediation een optie. Bij het Scheidingsnetwerk krijgen jullie begeleiding van een gecertificeerde scheidingsspecialist. De scheidingsspecialist staat jullie beiden vanaf het begin bij met het regelen van de scheiding en met het opmaken van de benodigde juridische documenten. Documenten die nodig zijn is het convenant en indien van toepassing, het ouderschapsplan. Ook maakt de scheidingsspecialist, als jullie dat wensen, een alimentatieberekening. De afwikkeling bij de rechtbank kan schriftelijk en dat gaat daardoor sneller. Als jij of iemand in jouw omgeving hulp of advies nodig heeft bij een echtscheiding, bel ons gerust. Daar zijn we voor.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.