Een echtscheiding zet jullie wereld op z’n kop. Als de emoties door je aderen gieren is het lastig om aan alles te denken. Er valt veel te regelen, alles verandert, ook de toeslagen bij de Belastingdienst. De huurtoeslag moet je zeker niet vergeten.

Nieuwe huurder

Na een echtscheiding is er al snel behoefte aan woonruimte, die op korte termijn beschikbaar is. Het is ook de vraag of het financieel haalbaar is om de gezamenlijke woning voor een van jullie aan te houden. Als dat niet lukt is er behoefte aan twee nieuwe woningen. Vaak wordt na een scheiding gekozen voor een huurwoning. Als de kale huur beneden de huurgrens voor vrije sector blijft en als je inkomen en vermogen niet te hoog zijn dan heb je recht op huurtoeslag. Jouw huur mag in 2019 niet hoger zijn dan € 720,42. Ga je alleen wonen? Dan mag je in 2019 niet meer dan € 22.700 per jaar verdienen. Woon je niet alleen, dan mag het inkomen van alle bewoners samen niet meer dan € 30.825 per jaar zijn.

Wat moet je regelen?

Om voor jezelf huurtoeslag te kunnen aanvragen voor je nieuwe huurwoning zijn er eerst wat dingen te regelen. De eerste stap is om bij de gemeente een adreswijziging door te geven. Blijf jij in de gezamenlijke huurwoning en verhuist jouw ex? Dan is het aan jouw ex om bij de gemeente zijn of haar adreswijziging door te geven. De aanvraag voor huurtoeslag kan pas na de aanvraag voor echtscheiding of scheiding van tafel en bed. Bij de Belastingdienst geef je dan bij Mijn toeslagen de officiële aanvraagdatum van de scheiding door. Vanaf de eerste dag van de nieuwe maand nadat dit is geregeld ben je geen toeslagpartner meer van je ex.

Verworven recht op huurtoeslag

Het kan zijn dat je voor de scheiding al recht op huurtoeslag had. In beginsel zal je inkomen er op achteruit gaan, na de scheiding. Dus zolang je niet te duur gaat huren blijf je recht houden op huurtoeslag. Er kan een bijzondere situatie ontstaan wanneer jij in de gezamenlijke huurwoning blijft wonen. Als je al recht op huurtoeslag had en de huur gaat omhoog tot boven de grens van € 752,33 kale huur, dan heb je tóch recht op huurtoeslag. De afdeling toeslagen van de Belastingdienst past dit zgn. ‘verworven recht’ automatisch toe.

Hulp

Het duizelt je een beetje? Dat is niet erg, we begrijpen dat helemaal. De medewerkers van Scheidingsnetwerk helpen je graag bij de aanvraag van huurtoeslag. Ze weten precies waar je op moet letten.

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.