Over kinderalimentatie kunnen al voor de scheiding vergissingen ontstaan. Wist u dat de alimentatieplicht direct ingaat nadat u apart bent gaan wonen? Laat u goed informeren om gedoe te voorkomen.

wettelijke verplichting

“Met betaling van kinderalimentatie begin ik toch pas na het rond komen van de echtscheiding?” Nee dat is niet zo, het is een veel gemaakte vergissing. Zodra u als ouders niet meer samenwoont, moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder gaan betalen. U neemt, zoals de meeste ouders ook tijdens de echtscheiding uw verantwoordelijkheid voor de gezamenlijke kinderen serieus. Maar als de emoties hoog oplopen, wil de partner die moet gaan betalen nogal eens dwars gaan liggen. U kunt er echter niet onder uit komen. U heeft een wettelijke verplichting tot het betalen van deze bijdrage. Zelfs als de andere partner zou instemmen kunt u geen afspraak maken om kinderalimentatie uit te sluiten. Zo’n regeling is nietig, het is niet rechtsgeldig.

naar draagkracht

Of u nu kiest voor co-ouderschap of dat u alle zorg voor de kinderen bij één partner legt, er is altijd sprake van kinderalimentatie. Als u de zorg 50/50 heeft verdeeld kan het nog steeds zijn dat de ene ex-partner de ander moet betalen. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het verschil in financiële draagkracht van de partners. Zelfs als de scheiding escaleert en u wordt verboden om uw kinderen te zien – wat we natuurlijk niemand toewensen – ook dan betaalt u een bijdrage in hun verzorgingskosten.

besteding

Een veelgestelde vraag is: “Ik heb toch recht om te weten waaraan de kinderalimentatie die ik betaal wordt besteed?” Nee, dat is niet zo. Uw ex-partner is als ontvanger van de alimentatie niet verplicht om aan u verantwoording af te leggen hoe deze is besteed. Ook hoeft uw ex-partner geen toestemming te vragen of hij/zij de alimentatie aan bepaalde zaken mag besteden. U heeft wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de zorg voor uw kinderen. Afspraken daarover worden in het ouderschapsplan vastgelegd.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row height=”auto”][vc_column][vc_column_text]

HEEFT U VRAGEN OVER DIT ONDERWERP?

Ons team van ervaren echtscheidingsadviseurs staat geheel vrijblijvend voor u klaar.
Bel óf CHAT met ons[/vc_column_text][us_btn link=”url:http%3A%2F%2F(085)%204018880|||” style=”5″ label=”(085) 4018880″ custom_width=”200px” css=”%7B%22default%22%3A%7B%22font-size%22%3A%2214px%22%7D%7D”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.