Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechten verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn. Het gaat ook over kinderen in een echtscheiding situatie en over kinderen die thuis geen veilige situatie hebben.

Waar waren we gebleven?

Het Kinderrechten verdrag van de VN is door Nederland al in 1995 bekrachtigd. Toch is het veel minder bekend dan de Algemene Rechten van de Mens. De overheid laat steken vallen bij het informeren van ouders en kinderen over kinderrechten. Daar heeft ze zich in het verdrag wel toe verplicht.

In dit tweede deel van het blog behandelen we nog drie artikelen die betrekking hebben op kinderen in een echtscheiding situatie. In deze periode van maatregelen ter beheersing van de Covid-19 pandemie zijn er meer dan normaal kinderen die thuis geen veilige situatie hebben. Mocht je een situatie kennen waarin de rechten van een kind ernstig worden geschonden, dan is het belangrijk om in actie te komen. Je kunt bijvoorbeeld bellen met Veilig Thuis.

Art 16 Privacy

Niemand mag zich zomaar bemoeien met het leven van een kind. Mensen mogen niet ongevraagd bij een kind thuiskomen of zonder hun toestemming hun brieven, dagboek, sms’jes of e-mails bekijken. Dat geldt ook voor ouders en zeker in een echtscheidingssituatie.

Een kind heeft hierin ook eigen verantwoordelijkheid. Het is niet veilig om op internet zomaar persoonlijke informatie te geven aan onbekenden. Ouders en verzorgers kunnen kinderen helpen om veilig gebruik te maken van internet en sociale media.

Art 18 Opvoeding

Ouders hebben een zorgplicht voor hun kinderen. Dat betekent dat ze ervoor moeten zorgen dat het kind liefde en aandacht krijgt, gezond en goed eten, een bed om in te slapen, kleren om aan te trekken en dat het kind naar school kan. Ze moeten voor alles zorgen dat het kind nodig heeft om op een fijne manier op te groeien.

Art 19 Geen kindermishandeling

Een kind mag niet mishandeld of misbruikt worden, mag niet geslagen worden of op een andere manier geweld worden aangedaan. Een kind mag niet uitgescholden of vernederd worden. Ouders en verzorgers geven het kind voldoende aandacht. Het is de taak van de overheid om kinderen te beschermen tegen mishandeling, misbruik en verwaarlozing. Als dit toch gebeurt moet ze direct hulp beschikbaar stellen.

Art 27 Basisibehoeften

Een kind heeft recht op een huis om in te wonen, elke dag eten en drinken en kleren om aan te trekken. Dit zijn allemaal basisdingen die een kind nodig heeft om goed te kunnen opgroeien. Ouders moeten hiervoor zorgen. Als ze dat niet kunnen is het aan de overheid om hulp te bieden.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.