Na een echtscheiding is er vaak behoefte bij partners aan naamswijziging, om de eigen familienaam weer aan te nemen. Dat is als bij het huwelijk is besloten de naam van de partner te gebruiken. Wist je trouwens dat je officiële achternaam niet is veranderd?

Naamswijziging bij een huwelijk

Bij een huwelijk besluiten de partners vaak om een gezamenlijke achternaam aan te nemen. De manier waarop is in de loop der jaren veranderd. In de vorige eeuw was het gebruikelijk dat de vrouw na het huwelijk een dubbele naam voerde. Ze kreeg de familienaam van haar echtgenoot, gevolgd door haar meisjesnaam met een streepje ertussen. Later namen veel vrouwen de familienaam van hun partner over, of ze behielden hun eigen naam. Inmiddels komt ook het omgekeerde voor: de man die de familienaam van zijn vrouw overneemt na het huwelijk.

Er zijn nu vier mogelijkheden voor gebruik van jouw achternaam, ongeacht of je man of vrouw bent:

  • Je houdt jouw ei­gen ach­ter­naam
  • Je gebruikt de ach­ter­naam van jouw part­ner
  • eerst de ach­ter­naam van jouw part­ner, daar­na jouw ei­gen ach­ter­naam
  • eerst jouw ei­gen ach­ter­naam, daar­na de ach­ter­naam van jouw part­ner

Eigenlijk is er geen sprake van naamswijziging maar van naamgebruik. Als je in Nederland trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, houdt je in jouw paspoort jouw eigen geboortenaam. Dat is je officiële (juridische) achternaam. Deze verandert niet door de keus voor naamgebruik.

Naamswijziging na de scheiding

Wil je na een echtscheiding weer je eigen familienaam aannemen? Dat kan redelijk eenvoudig.

Je kunt naamgebruik (laten) wijzigen in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar je staat ingeschreven. De BRP geeft dit door aan overheidsinstellingen, zoals de Belastingdienst, pensioenfondsen, het waterschap en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Wat kunnen wij voor je doen?

De scheidingscoach van Scheidingsnetwerk helpt je bij de aanvraag van een wijziging naamgebruik. We vullen samen met jou de formulieren in en zorgen dat de aanvraag wordt verwerkt in het BRP.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.