Wat doe je als er na de scheiding nergens een huurwoning voor je beschikbaar is? Steeds vaker komen mensen na een echtscheiding zonder woning te zitten. Ze zijn er simpelweg niet. En deze mensen hebben niets aan de reguliere opvang van gemeenten. Het initiatief “Onder de Pannen” kijkt naar wat wel kan.

Win-win

De huurder bij Onder de Pannen krijgt een kamer aangeboden bij een particuliere verhuurder. De huurder kan zich nu focussen op een structurele oplossing voor huisvesting.  De nieuwe bewoner mag zich op het adres inschrijven, waardoor het afsluiten van een zorgverzekering weer mogelijk is en ook andere voorzieningen weer gaan lopen.

De verhuurder helpt iemand en krijgt gezelschap, wat al veel waard is. Daarnaast verdient hij of zij een extraatje bij, zonder gekort te worden op uitkering en/of toeslagen. Mochten er huurschulden ontstaan dan zijn daar achtervang constructies voor die de last overnemen.

Onder de pannen

Onder de Pannen is een programma dat door verschillende partijen wordt aangeboden. Het is een vorm van legale onderhuur, ook voor mensen in een sociale huurwoning of met een bijstandsuitkering. Het kan ook aantrekkelijk zijn voor vastgoed beheerders, die een sociale invulling zoeken voor leegstand. De Regenboog Groep heeft Onder de Pannen opgezet in Beverwijk, Haarlem, Amsterdam, Zaandam en Alkmaar.  In Breda is een Onder de Pannen programma gestart door Stichting De Herberg.

Het is een heel mooi programma, maar levert slechts een noodoplossing. Om de woningnood op te lossen zijn op korte termijn grote aantallen betaalbare woningen nodig. Dat kan goed in de vorm van prefab woningen op een tijdelijke vergunning. Daarnaast zijn er ook veel reguliere woningen nodig, vooral om de doorstroming in de woningmarkt weer op gang te brengen.

Coronacrisis

De huidige crisis rond het Coronavirus zorgt niet alleen voor meer echtscheidingen. Er zijn ook steeds meer faillissementen, en de grootste golf moet nog komen. Of we dat de derde of de vierde golf gaan noemen maakt weinig uit. Zaak is dat we er op voorbereid zijn en als maatschappij hulp bieden aan deze ondernemers. Dat betekent ook extra betaalbare woningen realiseren.

Woonruimte is een grondrecht

“Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid.” Zo staat het in artikel 22 van onze Grondwet. Woonruimte is een primaire levensbehoefte van de mens. Daarom moet de overheid er voor zorgen dat er voldoende woonruimte is. Al geruime tijd komt ze die fundamentele taak niet na.

Er is woningnood, huurwoningen zijn veel te duur en koopwoningen zijn alleen bereikbaar voor hen die een andere woning kunnen verkopen. De woningcorporaties zijn al lang gestopt met het verstrekken van urgentiebewijzen, want er komen sneller urgente gevallen bij dan dat er woningen vrij komen. Het enige wat het gemeentelijk loket nog doet is doorverwijzen naar daklozenopvang. Maar economische daklozen horen niet tussen de junks en zwervers. Misschien iets om rekening mee te houden bij jouw keus op 17 maart: welke oplossing biedt een partij voor de woningnood?

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.