Ouderschapsplan

Waarom het ouderschapsplan?

De omgang van de ouders met het kind moet worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Dit is sinds 2009 wettelijk vastgelegd. Het doel hiervan is om ouders samen vóór de scheiding afspraken te laten maken over onder andere de omgang met de kinderen na de scheiding, de woonplaats van de kinderen en de kinderalimentatie. Dit om te vermeiden dat de kinderen in een scheidingsprocedure onderwerp van conflict worden tussen de scheidende ouders.
Het is maatwerk, omdat iedere situatie, ieder gezin anders is. De experts van het Scheidingsnetwerk begeleiden u hierbij.

Direct scheiding aanvragen?

Ons team van ervaren echtscheidingsexperts staat geheel vrijblijvend voor u klaar.

Wat doet de rechter?

Een goede begeleiding tijdens de scheidingsprocedure kan voorkomen dat de rechter er aan te pas moet komen. Uw scheidingscoach van het Scheidingsnetwerk staat voor u klaar om u hierbij te helpen.

Als u samen met uw scheidingscoach een ouderschapsplan heeft opgesteld dan hoeft de rechter dit samen alleen nog maar te bekrachtigen.

Is uw kind 12 jaar of ouder? Dan ontvangt het kind van de Rechtbank een uitnodiging voor het kindgesprek. Het kindgesprek is een niet-verplicht informeel gesprek met de rechter over hoe het kind is betrokken bij de scheiding. Op deze uitnodiging moet het kind reageren. Dat kan bijvoorbeeld door met een kort briefje aan te geven dat het akkoord is met de afspraken in het ouderschapsplan of het kind kan aangeven dat hij/zij met de rechter wil praten over de scheiding van de ouders. De Rechtbank houdt de uitspraak aan tot het moment dat de reactie van het kind retour komt. Voor meer info treft u hier een filmpje hierover op Youtube.

Wat kunt u zelf doen?

Voor een kind blijven altijd beide ouders belangrijk. Eigenlijk zijn er alleen maar verliezers wanneer de rechter een knoop moet doorhakken.

Het streven van de overheid is het aantal strijdende ouders te verminderen, bijvoorbeeld met inzet van mediation. Strijd tussen de ouders is in alle gevallen schadelijk voor kinderen. Een goed gesprek onder begeleiding van uw scheidingscoach en een goed opgesteld ouderschapsplan kunnen voorkomen dat u in zo’n situatie terecht komt.

Het Scheidingsnetwerk helpt!