Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheiding situatie bevinden. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat in de praktijk vaak een acute zoektocht naar een tweede geschikte woonruimte. Er zijn Parentshouses in Amsterdam, Amersfoort, Zutphen en Olst-Wijhe/Raalte.

Rust en ruimte

Snel woonruimte vinden in de buurt van je kinderen is moeilijk en dat leidt vaak tot veel extra spanningen. In een beginnende echtscheiding ontstaat dan een noodzaak tot langer samenwonen, onvrijwillig verder weg wonen, of steeds wisselende woonplekken. In een toch al ingewikkelde en emotionele tijd is dit niet bevorderlijk voor het welzijn van alle betrokkenen, zeker niet voor de kinderen. De gevolgen kunnen enorm zijn, contact verliezen met de kinderen, financiële problemen, inschrijven bij de voedselbank, het kwijtraken van werk en ziektekostenverzekering.

Om rust en ruimte te bieden voor ouders en kinderen tijdens een scheiding is Stichting Parentshouses Nederland opgericht. Het is een koepelorganisatie waarbij lokale initiatiefnemers, vaak stichtingen zich kunnen aansluiten via participatie-overeenkomsten. Er zijn nu acht Parentshouses die vijf verschillende gemeenten bedienen. Het is de bedoeling dat het een landelijk netwerk wordt.

Bij jou in de buurt

De behoefte aan tijdelijke woonruimte voor ouders met kinderen in een echtscheiding is groot. De woningcorporaties hebben maar beperkte mogelijkheid om aan de vraag te voldoen. Het past niet binnen de algemene regels van passend toewijzen om deze specifieke doelgroep voorrang te verlenen. Daarvoor moet een initiatief waarbij een woningcorporatie betrokken is, zoals in de buurgemeenten Olst-Wijhe en Raalte specifiek toestemming krijgen van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

In Waalwijk is een soortgelijk initiatief van start gegaan. Daar onderzoekt Sonja Brouwers met haar project Sonnestraal de mogelijkheid om tien huurhuizen te realiseren voor deze doelgroep. De gemeente is enthousiast en zoekt mee naar grond. Ook het ministerie steunt het initiatief.

Weet je bij jou in de buurt vergelijkbare initiatieven? Breng ons op de hoogte en stuur een mailtje naar backoffice@scheidingsnetwerk.nl Dan kunnen we nog meer mensen verder helpen.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.