We leven in een verwarrende tijd, midden in een ongekende crisis. Wat de lange termijn effecten gaan zijn van Covid-19 is koffiedik kijken. Er werd gespeculeerd over de komst van een geboortegolf en een piek aan echtscheidingen. Voor het laatste zeggen de feiten iets anders.

Een tweede Babyboom?

De Babyboom is de geboortegolf die in veel West-Europese landen en de Verenigde Staten optrad vlak na de beëindiging van de Tweede Wereldoorlog. De euforie over de bevrijding leidde ertoe dat velen, gepland of niet, een gezin stichtten. Mensen die tijdens deze geboortegolf geboren zijn noemen we Babyboomers. In Nederland rekenen we hiertoe de generatie die geboren is grofweg tussen 1945 en 1955. In de VS loopt de geboortegolf zelfs door tot 1964. Nu zijn velen aan huis gebonden door de maatregelen waarmee de Covid-19 pandemie geprobeerd wordt beheersbaar te houden. Netflix is niet een-twee-drie uitgeput na een paar avondjes binge watching. Maar dat koppels ook ander vertier zoeken, zodra de kids slapen ligt voor de hand. De vraag is alleen: gaat dit een tweede Babyboom opleveren? Misschien is de Nederlander daar net te nuchter en berekenend voor, nu van euforie geen sprake is.

Relaties in crisissituaties

De spanning die optreed door de onzekerheid van een crisissituatie werkt op iedereen anders uit. Als de mens in overlevingsmodus schiet zijn de basisreacties: vechten, vluchten of (be-)vriezen. De keuze is zelden bewust, die is instinctief. De vechters zijn druk bezig met het maken van toekomstplannen, met vergezichten over een nieuwe, betere post-Corona samenleving. De vluchters hebben voor drie jaar wc-papier en pasta gehamsterd of zijn nu als afleiding het huis aan het verbouwen. Het stille verdriet zouden we kunnen treffen bij hen die bevriezen onder druk. Alleen de media besteden weinig aandacht aan deze groep, hun verhaal levert te weinig kijkcijfers op. Relaties komen vooral in gevaar als de partners verschillende instinctieve reacties hebben op deze crisis.

Scheidingen na Covid-19

Het zal je gebeuren, je bent op Social Media een petitie begonnen om steun te vergaren voor een nieuwe wereld. Dagelijks zit je in video-calls met gelijkgestemden in alle uithoeken van Europa. Dan is het even minder als de kinderen binnenstormen of je van het scherm wegkrijsen vanwege een volle poepluier. En op dat moment is partner-lief uit hamsteren in de buurtsuper of bouwmarkt. Was het jouw beurt om voor de kinderen te zorgen? Nee! Afijn, we zien het drama bij thuiskomst van de geliefde al voor ons.

Ook echtscheidingen hebben een incubatietijd. Er is tot nu toe – gelukkig – geen piek te constateren. Maar we weten niet wat nog gaat komen. Als iemand in jouw omgeving hulp of advies nodig heeft bij een echtscheiding, bel ons gerust. Daar zijn we voor.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.