Een koppel dat altijd ruzie met elkaar maakt zal uiteindelijk niet bij elkaar blijven. In Nederland loopt bijna 40% van de huwelijken uit op een echtscheiding. Toch is op zijn tijd ruziemaken heel gezond. Alleen er zijn maar weinig paren die geleerd hebben om constructief ruzie te maken.

leren ruziemaken

De meeste mensen die gaan scheiden, doen dat omdat ze niet met elkaar kunnen praten (62%).  En als je niet met elkaar kunt praten, dan kun je dus ook niet constructief ruziemaken. Nu vind ik het niet zo gek dat je dit misschien niet kunt. Want constructief ruziemaken is een vaardigheid die je moet leren, als je je relatie in stand wilt houden. We geven je een paar tips:

Time out

Als een ruzie ontstaat dan lopen vaak de emoties hoog op. Ben je een introvert persoon, dan bouwt de emotie zich op, van irritatie tot frustratie om uiteindelijk tot een uitbarsting te komen. Dat moment kan zo heftig zijn voor jouw partner dat het verstandig kan zijn om na de eerste ontploffing even een time out te nemen. Je partner heeft immers het hele proces van opbouw van de irritatie niet mee gekregen, dat gebeurde in jouw hoofd. Misschien heb je wel subtiele hints gegeven, maar die zijn niet opgepakt. De time out zorgt ervoor dat jullie erna, beiden met wat meer afstand naar de oorzaak van het ruziemaken kunnen kijken. Hou dan wel in de gaten dat er verschil is tussen het duidelijk krijgen van het probleem en de oplossing ervan.

Probeer de ander niet te veranderen

Er is maar één persoon die er voor kan zorgen dat je verandert: jijzelf. Het helpt niet als je jouw partner oplegt om te veranderen. Met name vrouwen van onder de veertig maken er een project van om hun partner te kneden naar hun ideaalbeeld. Kansloos. En het is een veelvoorkomende oorzaak van echtscheidingen. Veel waardevoller is het om elkaar te leren begrijpen. Als je partner zich begrepen voelt, dan is er meer kans op succes op een open gesprek over verschillende standpunten. Misschien brengt het jullie dichter bij elkaar. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Neem wel een besluit hoe je met het verschil in inzicht omgaat. Bedenk een oplossing die voor beiden werkt.

Onderdruk geen gevoelens

Emoties en ruziemaken horen bij het mens zijn en dus ook bij relaties. Woede en jaloezie worden gerekend tot de 7 hoofdzonden in de katholieke kerk. Het onderdrukken van deze hele menselijke emoties leidt echter tot veel meer ellende dan ze accepteren en onder ogen zien. Pas als je je bewust bent van je gevoelens, ze kunt benoemen en er met je partner over kunt spreken, pas dan ontstaat er ruimte om negatieve emoties te transformeren naar iets positiefs.

Kom je er samen niet meer uit? Zoek dan ondersteuning. Bij ons netwerk zijn verschillende echtscheidingsspecialisten aangesloten. Bel ons gerust om een afspraak maken.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.