Het is nu ruim dertien maanden geleden dat de eerste Corona patiënt bekend werd in Nederland. Je zou bijna gaan zeggen dat we een beetje gewend zijn aan het virus en al de ongemakken die het brengt. Een voorspelling was dat de crisis tot meer echtscheidingen zou leiden. Is dat ook zo?

Veel scheidingen ná een crisis

We weten uit de statistiek dat het wegvallen van inkomen en spaargeld een direct effect hebben op het aantal scheidingen. De piek in het aantal echtscheidingen van 2014 is er een voorbeeld van. Daarin zien we uitstelgedrag van koppels. Door de economische crisis stelden mensen een vaak dure scheiding uit tot het moment dat de economie weer aantrok. Weinig inkomen of weinig spaargeld hebben kan er voor zorgen dat een scheiding financieel onhaalbaar lijkt te zijn en je de beslissing voor je uitschuift.

Wat gebeurt er bij de Corona crisis?

Anders dan verwacht levert de Corona crisis niet meer, maar minder scheidingen op. in de eerste maanden van 2020 zijn er minder scheidingen voltrokken dan in dezelfde maand in voorgaande jaren. Het blijkt dat mensen hun scheiding opnieuw vooruitschuiven. Dit is, zeker in deze digitale tijd, helemaal niet noodzakelijk. In deze tijd zijn er veel moderne manieren van scheiden, waardoor je alles op een makkelijke, goedkope manier online kan regelen.

Veel scheidingen in januari en september

Januari is de maand waarin veruit de meeste mensen hun huwelijk beëindigen. Bijna elk jaar is dit de maand met de meeste scheidingen. Dit kan onder andere komen doordat de feestdagen vaak de nodige spanningen met zich meebrengen. Een andere maand waarin er veel scheidingen plaatsvinden is september. Dit valt mogelijk te verklaren doordat spanningen tijdens een vakantie kunnen gaan oplopen en men de scheiding na de vakantie afhandelt.

Januari van dit jaar bleef achter met voorgaande jaren. Het is goed denkbaar dat er een flinke piek gaat ontstaan net na de zomer. Dan is als het goed is de economie weer een beetje op gang en zijn veel maatregelen vervallen. Als de druk van de Coronamaatregelen wegvalt zullen koppels waartussen het al lang niet goed liep besluiten alsnog het onvermijdelijke ten uitvoer te brengen.

Binnen West-Europa zijn er weinig verschillen

Op het eerste oog valt het mee met de verschillen in West-Europa. Nederland kent 1,8 scheidingen per 1.000 inwoners en hoort daarmee bij de landen in West-Europa met een laag aantal scheidingen. In de Scandinavische landen scheiden mensen relatief veel. Dit heeft te maken met de wetgeving, die in deze landen vrijer is rondom echtscheidingen. Het effect is niet in alle Scandinavische landen zichtbaar. In Noorwegen is het relatief aantal scheidingen vergelijkbaar met de rest van West-Europa.

Bron: De Nationale Echtscheidingsmonitor 2020 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.