Een echtscheiding kent grofweg vier emotionele stadia, die vergelijkbaar zijn met andere vormen van verlies van een dierbare. Het is een rouwproces. De vier stadia zijn: schok, erkenning, aanpassing en groei. Laten we er eens dieper in duiken.

Schok

Als het besluit eenmaal is genomen om te gaan scheiden dan volgt daarop de emotionele schok. Ieder mens reageert anders en er is ook een verschil of u de partner bent die het initiatief nam voor de scheiding of niet. De emoties die vrij komen kunnen heftig zijn. Het gaat dan om gevoelens als ontkenning, ongeloof, boosheid, agressie, schuldgevoel, verdriet en pijn. Daarnaast ervaren veel mensen verlies als vernedering: het verlies van een bepaalde status, het verlies van een gevoel van zelfachting en het verlies van een gevoel van eigenwaarde. Bovenal is er het gevoel de controle kwijt te zijn, over uzelf en over uw leven.

Erkenning

Het leven zoals u het kende is er niet meer. Dat er een nieuwe werkelijkheid gecreëerd moet worden is duidelijk, maar hoe? Er start een aanpassingsproces, maar de emoties die zijn ontstaan door de schok zijn nog niet verdwenen, ze kunnen zelfs toenemen. Emoties zoals schuld, verdriet, pijn, een gevoel van in de put zitten en depressie staan een aanpassingsproces in de weg. Door erkenning van deze emoties, door ze te omarmen in plaats van er tegen te vechten verdwijnen ze eerder. Dit lijkt tegenstrijdig en kan lastig zijn.

Aanpassing

Na een heftige periode van schok, ongeloof en erkenning, is de fase van actieve aanpassing aangebroken. In deze fase staan berusting en het onderzoeken van nieuwe mogelijkheden centraal. De afwikkeling van de scheiding heeft – ongeacht of de afwikkeling soepel is verlopen of niet – tot meer duidelijkheid geleid, door de afspraken die gemaakt zijn.  De basis is als het ware gelegd, om weer opnieuw naar de toekomst te kijken.

Met het vaststellen van een convenant en een ouderschapsplan voor de scheiding is deze fase nog niet afgesloten. Het is zeker niet eenvoudig om opnieuw doelen te stellen, om weer te durven dromen en de donkere gedachten en heftige emoties los te laten. Onverwerkte emoties hebben de onhebbelijke neiging om terug te komen. Allerlei zaken kunnen de nog gevoelige wonden weer open rijten, zeker als er kinderen zijn waarover gezamenlijke verantwoording geldt.

Groei

De vierde fase is die van de zonneschijn na regen. De nieuwe realiteit zorgt ervoor dat de focus komt te liggen op zingeving, persoonlijke groei en integratie van de nieuwe afspraken in het leven. Voor veel mensen werkt dit louterend en opent het perspectieven op mogelijkheden die eerder niet waren ontdekt. De lessen die je hebt geleerd van de scheiding en de periode erna zorgen voor meer helderheid over wat u niet meer wilt en vooral waar u naar toe wilt groeien.

Mediation

Het doorlopen van deze stadia kost veel van een mens. Zeker in de eerste twee stadia is het belangrijk om hulp te organiseren. Op emotioneel vlak kunnen dierbare vrienden en familie veel betekenen. Voelt u zich niet bezwaard om professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld een eerstelijns psycholoog. De emotionele verwerking gaat veel sneller als voor de praktische, de financiële en juridische aspecten begeleiding wordt geregeld van een professional. Mediation levert aanzienlijk minder emotionele belasting op voor alle betrokkenen dan een traditionele scheiding, om nog maar niet te spreken over een vechtscheiding.

 

 

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.