Je woont in Nederland, je wilt een echtscheiding aanvragen en jouw partner heeft geen Nederlandse nationaliteit; waar moet je dan extra op letten? Voor een echtscheiding van een buitenlandse partner gelden iets andere spelregels. Het maakt uit waar jullie wonen, waar jullie getrouwd zijn en wie van jullie de Nederlandse nationaliteit heeft.

We zijn geen van tweeën Nederlander

Wanneer zowel jij als je partner niet de Nederlandse nationaliteit bezitten dan kan je misschien niet in Nederland scheiden. Het kan alleen in de volgende gevallen:

  • Jullie willen beiden scheiden en één van jullie heeft de ‘gewone verblijfplaats’ in Nederland;
  • Je partner wil de scheiding aanvragen en jouw ‘gewone verblijfplaats’ is in Nederland;
  • Jij wil zelf de scheiding aanvragen en je hebt tenminste 1 jaar in Nederland je ‘gewone verblijfplaats’ gehad;
  • Jullie hebben beiden de ‘gewone verblijfplaats’ in Nederland;
  • De laatste ‘gewone verblijfplaats’ van jou of van je partner bevindt zich in Nederland en een van jullie verblijft daar nog.

Met ‘gewone verblijfplaats’ wordt bedoeld de plaats waar je feitelijk woont. Je hoeft er niet voor ingeschreven te staan.

 

Een voorbeeld: jouw partner is teruggegaan naar zijn geboorteland. Hij vraagt jou om ook die kant op te komen, maar dat wil je niet. Je hebt het enorm naar je zin in Nederland. Er ontstaat ruzie over en uiteindelijk vraagt hij echtscheiding aan. Je kunt dan aanvragen dat een Nederlandse rechter de echtscheiding vaststelt, naar Nederlands recht. Het wordt iets ingewikkelder als jouw partner van buiten de EU komt.

 

Ik woon niet in Nederland

Als jij zelf niet in Nederland woont maar jouw partner wel, dan is het mogelijk als je dat wil om in Nederland te scheiden. Jouw advocaat stuurt dan het verzoek tot echtscheiding naar de rechtbank in de regio waar je partner woont.

 

Mijn partner is buitenlander

In de volgende gevallen kun je een echtscheiding in Nederland aanvragen van jouw buitenlandse partner:

  • Als jullie allebei in Nederland wonen;
  • Eén van jullie woont in Nederland en het echtscheidingsverzoek wordt gezamenlijk ingediend;
  • Jullie hebben beiden Nederland als laatste ‘gewone verblijfplaats’ gehad en jij of jouw buitenlandse partner verblijft hier nog steeds. Degene die de scheiding aanvraagt, moet in Nederland wonen of er ten minste 1 jaar voor de aanvraag hebben gewoond.
  • Jouw niet-Nederlandse partner heeft de scheiding aangevraagd en jij woont in Nederland;
  • Jij hebt de Nederlandse nationaliteit, je woont langer dan zes maanden in Nederland en je hebt de echtscheiding aangevraagd.

Als je in Nederland een scheiding aanvraagt, geldt de Nederlandse wet. Ook als het huwelijk in het buitenland is gesloten.

 

We zijn in het buitenland getrouwd

Niet alle buitenlandse huwelijken kunnen door een Nederlandse rechter worden ontbonden. Dat kan alleen als een van de volgende voorwaarden geldt:

  • Jullie wonen beiden in Nederland;
  • Eén van jullie woont in Nederland en het echtscheidingsverzoek wordt gezamenlijk ingediend;
  • Jouw niet-Nederlandse partner heeft de scheiding aangevraagd en hij/zij woont langer dan een jaar in Nederland;
  • Jouw niet-Nederlandse partner heeft de scheiding aangevraagd en jij woont in Nederland;
  • Jij hebt de Nederlandse nationaliteit, je woont langer dan zes maanden in Nederland en je hebt de echtscheiding aangevraagd.

 

Dit komt vaak voor bij immigranten, emigranten en expats. Stel, jullie zijn beiden Nederlander en zijn op avontuur gegaan naar Spanje om daar een hotel te beginnen. In het begin was het super romantisch aan de Spaanse Costa en jullie besluiten daar te trouwen. Het liep allemaal anders af. Het hotel is failliet verklaard, nu door Corona de gasten weg blijven. Er is zoveel spanning door ontstaan, daar is het nog prille huwelijk niet tegen bestand. Je hoeft dan niet ook nog eens met een Spaanse rechter in zee, maar je kunt in Nederland scheiden.

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.