De manier waarop u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden heeft veel invloed op hoe zij de scheiding ervaren. Bij voorkeur vertelt u samen aan de kinderen dat u gaat scheiden. Voorkom dat ze per ongeluk van een ander horen dat u gaat scheiden door eerst uw kinderen in te lichten en daarna pas uw omgeving.

Kies een goed moment om het nieuws aan hen te vertellen, het liefst niet net voordat uw kinderen gaan slapen of vlak voordat zij naar school gaan. Benadruk dat de scheiding niet hun schuld is. Kinderen zijn namelijk geneigd om, net als wij, verklaringen te zoeken voor dingen die zij niet begrijpen. Door een gebrek aan levenservaring, gaan zij op zoek naar die verklaring in hun eigen gedachtewereld. Vaak bedenken zij dan een totaal onrealistische verklaring zoals: ‘Als ik gisteravond mijn bord had leeggegeten en ik papa niet boos had gemaakt, was hij nu vast niet weggegaan.’ U kunt uitleggen dat de oorzaak van de scheiding iets tussen u als stel is en dat de scheiding geen invloed heeft op u als papa en mama. Benadruk dat u allebei ontzettend veel van uw kinderen houdt en dat daar niets aan verandert.

Wanneer uw kinderen oud genoeg zijn, is het goed om hen te betrekken bij het maken van de omgangsregeling. Op die manier hebben ze enige grip op de situatie en weten ze wat ze kunnen verwachten. Het is aan te raden om de school en sportclub van uw kinderen op de hoogte te stellen van de scheiding, zodat de docenten weten wat er speelt en uw kinderen beter kunnen ondersteunen.

Respect voor elkaar

 

Helaas verloopt niet iedere scheiding even harmonieus. Uw kinderen mogen hier natuurlijk zo min mogelijk last van hebben. Voorkom ruzies waar ze bij zijn en bespreek uw dilemma’s niet met hen of met anderen terwijl uw kinderen dat kunnen horen. Kinderen, en zeker als ze gespannen zijn, vangen heel veel van uw gesprekken op. Zoek dus een rustige plek, waar uw kinderen u echt niet kunnen horen, om uw scheiding te bespreken.

Wanneer het niet soepel loopt tussen u, is het soms verleidelijk om in negatieve zin over uw (ex-)partner te praten. Ook dit is schadelijk voor kinderen. Alle negatieve dingen die kinderen horen over één van hun ouders, kunnen zij op zichzelf projecteren. Zij zijn zich namelijk al op jonge leeftijd bewust van hun gelijkenissen met beide ouders. Een belediging aan het adres van papa, kan geïnterpreteerd worden als een belediging voor uw kind zelf.

Wanneer u om wat voor reden dan ook heeft gekozen om te scheiden van uw partner, heeft dat  grote gevolgen voor uw kinderen. Uw gezin en uw thuis is de basis voor uw kind. Wanneer deze vertrouwde basis wegvalt, is dat heel ingrijpend en kan dat het (zelf)vertrouwen van uw kind aantasten. Sommige kinderen reageren heel heftig op een scheiding en bij anderen lijkt er aan de oppervlakte niets aan de hand te zijn. Laat u in het laatste geval niet misleiden. Ook kinderen die ogenschijnlijk geen last hebben van de scheiding, kunnen (later) erg gespannen zijn.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.