In een echtscheiding situatie is de gezamenlijke huurwoning al snel te klein. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat vaak een acute zoektocht naar een tweede geschikte woonruimte. De vraag is dan: wie houdt het huurhuis?

Mediation

Mediation is een beproefde manier om vlot tot afspraken te komen bij een echtscheiding. De ervaren mediators van Scheidingsnetwerk begeleiden jullie bij het vinden van passende oplossingen voor de boedelscheiding, voor het ouderschapsplan, alle financiële zaken en hoe het verder moet met de gezamenlijke woning.

Zelf kiezen

In principe mogen jullie zelf kiezen wie er blijft en wie er vertrekt. Het maakt wel verschil of je hoofdhuurder of medehuurder bent. Als de hoofdhuurder in de woning blijft wonen, dan hoeft het contract niet aangepast te worden. Een melding aan de verhuurder dat de medehuurder vertrekt is voldoende. Blijft de medehuurder dan is het nodig de verandering per aangetekende brief te melden, zodat het huurcontract wordt aangepast. Staat je naam niet vermeld in het huurcontract? Geen nood, je bent automatisch medehuurder als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de hoofdhuurder.

De rechter bepaalt

Soms is er geen ruimte voor mediation. Als je denkt het meeste recht te hebben op de woning maar je (ex-)partner wil niet vertrekken dan is er een uitweg. Je kunt bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex-partner moet daarna het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt zodra de scheiding definitief is. Het kan zo zijn, dat de rechter toch besluit dat het redelijk is het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kunt dan om verlenging van de voorlopige voorziening vragen, zodat je niet meteen de woning hoeft te verlaten.

Wie blijft in het huurhuis?

De kans op toewijzing van het gebruik van de echtelijke woning in een voorlopige voorzieningen procedure is afhankelijk van de omstandigheden en verschilt per geval. De rechter moet beslissen wie van jullie het grootste belang heeft om in de woning te wonen. Vaak is het zo dat als er kinderen in de woning wonen, degene die voor de kinderen zorgt het gebruik krijgt. Dat geldt zeker bij jonge minderjarige kinderen, bij pubers kan dit anders zijn, omdat er vanuit wordt gegaan dat zij zelfstandiger zijn.

Tot slot

De naam zegt het al: een voorlopige voorziening is niet de definitieve uitspraak van de rechtbank in een echtscheiding. In uitzonderlijke gevallen is de definitieve uitspraak anders dan de voorlopige. Dit kan als er bij de eerste uitspraak van de rechter van verkeerde gegevens is uitgegaan of als de situatie inmiddels ingrijpend is veranderd.

 

 

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.