Co-ouders zijn in de echtscheiding een ’gelijkwaardige’ zorgverdeling overeengekomen. Daarmee behoren kinderen in die situatie tot twee huishoudens. Als er kinderen tot jouw huishouden behoren, dan kan er recht bestaan op toeslagen of heffingskortingen. Voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting hanteert de Belastingdienst het co-ouderschap als voorwaarde.

Wat is co-ouderschap?

Co-ouderschap is geen juridische term. Er is dus geen harde grens, tot op zekere hoogte bepalen jullie zelf of je co-ouders bent. Echter, wat wel bij wet is geregeld: beide ouders houden na een scheiding gezamenlijk het gezag over de kinderen. Hoe de zorg voor de kinderen tussen jou en je ex-partner wordt verdeeld leg je vast in het ouderschapsplan.

Om in aanmerking te komen voor de heffingskortingen en toeslagen van de Belastingdienst dien je te voldoen aan hun omschrijving van co-ouderschap. Die omschrijving bestaat uit drie voorwaarden:

het kind/de kinderen staat/staan op het woonadres van de andere ouder ingeschreven

en

woont/wonen doorgaans tenminste 3 hele dagen (3 keer 24 uur) per week in elk van de huishoudens

óf

woont/wonen de ene week bij de ene ouder en de andere week bij de andere ouder.

Het co-ouderschap kan worden aangetoond door middel van een beschikking van de rechtbank. Het kan ook met het ouderschapsplan, als dat door beide ouders is ondertekend.

Heffingskortingen

De Belastingdienst gebruikt allerlei heffingskortingen. Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaal je dus minder belasting en premies. Allereerst zijn voor gescheiden ouders met kinderen kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget van toepassing en afhankelijk van jouw woonsituatie huurtoeslag. Daarnaast bestaat een speciale toeslag, de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Daar gaan we wat dieper op in.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een Nederlandse heffingskorting voor de ouder van een jong kind, als deze ouder een werkende alleenstaande is of de minstverdienende van twee werkende partners. Voorwaarde is dat er sprake is van co-ouderschap, zoals eerder omschreven. De regeling kent een onder- en een bovengrens voor het inkomen. Voor 2019 is dit vastgesteld van €4.993 tot €29.752. Binnen die grenzen is de korting 11,450% x (arbeidsinkomen – € 4.993). Boven de grens is er een vaste korting van € 2.835. Onder de grens is er geen korting.

Korting aanvragen

De heffingskortingen vraag je aan bij de Belastingdienst bij de opgave van jouw inkomstenbelasting. De adviseurs van Scheidingsnetwerk kunnen je de weg wijzen in deze procedure of doorverwijzen naar een specialist.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.