Alle kinderen zijn anders. Hun ontwikkeling hangt af van hun omgeving en gezin maar ook van hun genen. Jonge kinderen van 6 tot 8 jaar reageren vaak erg emotioneel en betrekken ook de scheiding snel op zichzelf.

Hoe kinderen reageren op een scheiding is nooit hetzelfde, maar het hangt wel samen met hun leeftijd. Kunnen ze de scheiding überhaupt begrijpen? Hoe verwerken ze hun emoties? Zien ze goed wat de gevolgen zijn? Dat is afhankelijk van hun ontwikkelingsfase.

Jonge kinderen van 6-8 jaar

Kinderen van deze leeftijd reageren vaak erg emotioneel en betrekken ook de scheiding snel op zichzelf. Ze zullen altijd hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen en kunnen het hen daardoor graag naar de zin willen maken. Soms schieten ze daardoor in de partnerrol. Let daar goed op, ze kunnen er later veel last van krijgen als ze hun eigen persoonlijkheid niet goed kunnen ontwikkelen door voor hun ouders te gaan zorgen.

Liefde

In deze leeftijdsfase kunnen ze ook snel het gevoel krijgen dat hun ouders niet meer van hen houden. Bevestig je liefde daarom regelmatig. Ze missen de ouder die het gezin verlaten heeft intens, ongeacht hun band met hem of haar. Ze kunnen daar ook erg boos om zijn en als ze dat niet bij hem of haar kunnen uiten kunnen ze dat op de verzorgende ouder afreageren. Ook bij vriendjes of op school kunnen ze agressief gedrag vertonen.

Ruzie

Op deze leeftijd zijn kinderen zich al wat bewuster van hun buitenwereld, maar toch zijn ze vooral gericht op hun thuissituatie. Hun gezin is een veilige plek en de basis van hun verdere ontwikkeling. Daarom zijn ze vooral in deze leeftijdsfase erg gevoelig voor ruzies tussen hun ouders. Laat hen daarom vooral rond deze leeftijd nooit getuige zijn van eventuele ruzies en betrek hen nergens in.

Omgang met jonge kinderen

Op deze leeftijd moeten kinderen beide ouders zoveel mogelijk zien, zodat ze echt kunnen voelen dat beiden van hen houden. Laat hen ook regelmatig weten dat jullie er allebei voor hen zijn. Kinderen hebben liefhebbende ouders nodig die beiden een rol spelen in hun leven. Laat hen altijd voelen dat ze jullie niet kwijt raken ondanks dat jullie uit elkaar gaan en dat jullie altijd van hen zullen houden, wat er ook gebeurt. Ze hebben die bevestiging hard nodig, juist na een crisis.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.