Pubers

Voor de pubertijd wordt de leeftijdsgroep van 13 tot 18 aangehouden. Dit kan per kind verschillen. Op deze leeftijd zijn kinderen meer gericht op leeftijdgenoten dan op hun gezin. Bij een scheiding kan dat betekenen dat ze nog verder van hun ouders af komen te staan en ze zich helemaal terugtrekken. Daardoor kunnen ze ook op deze leeftijd in een isolement terechtkomen of het verkeerde pad op gaan. Met name puberende meisjes kunnen er juist voor kiezen de partnerrol aan te nemen, of zelfs de ouderrol over een zeer verdrietige vader of moeder. Ook dat is niet goed. In deze leeftijdsfase horen ze zich juist los te maken van hun gezin. Doen ze dat niet, dan kan dat problemen geven in hun verdere ontwikkeling.

Relaties

Kinderen leren op deze leeftijd net hoe relaties werken, daarom is het zeker in deze tijd erg belangrijk dat jullie als ouders met respect met elkaar omgaan. Pubers kunnen, als
ze zich niet geliefd voelen, op zoek gaan naar anderen die hen wel aandacht geven. Omdat ze nog niet kieskeurig durven zijn bestaat de kans dat ze negatieve ervaringen
krijgen met relaties. Ze zijn in een echtscheidingssituatie vatbaar voor de misleidende charmes van loverboys en hebben meer kans met pedofilie geconfronteerd te worden.

Of kinderen nu de rol van ouder overnemen of juist afstand nemen van hun verzorgers, in beide gevallen hebben ze begeleiding nodig en is het belangrijk dat ze regelmatig omgaan met leeftijdsgenoten en leuke dingen doen buitenshuis. Laat hen daarin zoveel mogelijk vrij en geef hen verantwoordelijkheden maar houd hen ook in de gaten, praat veel en geef positieve feedback.

Omgang

Kinderen ouder dan 12 jaar mogen zelf aangeven bij welke ouder ze hun hoofdverblijfplaats willen hebben en hoe vaak ze hun ouders willen zien. Anders dan vaak gedacht wordt hebben ze echter niet de keuze. Hun ouders blijven verantwoordelijk voor een goede omgangsregeling. Veel omgang met beide ouders is belangrijk voor hen.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.