Prettig en betaalbaar wonen moet voor iedereen snel beschikbaar zijn, ook als je met spoed een woning nodig hebt. Denk daarbij aan studenten, thuislozen of iemand die net gescheiden is. Maar flexwonen biedt ook uitkomsten voor gezinnen die hun huis verkochten en nog niet over een nieuwe woning beschikken.

Spoedzoekers

Spoedzoekers zijn woningzoekenden die door uitzonderlijke situaties per direct op zoek zijn naar onderdak. Dat kan bijvoorbeeld na een echtscheiding of andere verbroken relatie. Bij echtscheidingen verandert een meerpersoonshuishouden of gezinshuishouden plotseling naar meerdere huishoudens. Dat heeft – door de jaarlijkse omvang van het aantal echtscheidingen in Nederland – een belangrijk effect op woningmarkt, maar ook omdat een snelle oplossing gewenst is voor tenminste één van de vertrekkende partners. Scheidingen leiden ook vaak tot financiële problematiek voor de twee ‘nieuwe’ huishoudens, waardoor veel woonoplossingen niet (meer) haalbaar zijn. De oplossingen moeten dus ook betaalbaar zijn. Dit allemaal kan ook gelden voor verbroken relaties tussen samenwonende personen.

Stimuleren van flexwonen

Snel toegankelijke woonruimte is vaak lastig te vinden en bij schaarste komt je er ook niet zo maar voor in aanmerking. De woningmarkt in Nederland is nog lang niet in staat om aan de veranderende vraag van veel van deze woningzoekenden tegemoet te komen. We schatten het aantal (vooral kleine) huishoudens dat behoefte heeft aan vormen van flexwonen op zo’n anderhalf miljoen! De overheid is daarom een stimuleringsprogramma gestart voor flexwonen. Er is een landelijk expertisecentrum en de provincies stellen subsidie beschikbaar voor initiatieven.

Een kamer huren bij je ex

Als je als moeder met een jong kind in een echtscheiding situatie zit, dan wil je zo snel mogelijk een veilige nieuwe woonplek. Dat moet dan ook nog eens betaalbaar zijn voor een inmiddels kleine beurs. Bij de woningcorporatie is de wachtlijst enorm en het aanbod, ook voor spoedzoekers gering. Dan is het super fijn wanneer je bij vrienden een kamer kan huren. Maar ja, als dat in een huurhuis is, dan komt daar gedonder van. Onderhuren is niet toegestaan bij een woning van een corporatie. Zelfs bij een koophuis mag onderhuur vaak niet, door bepalingen van de hypotheekverstrekker of kamerverhuurbeleid van de gemeente. Zo kwam het dat Nagiba met haar dochter een jaar na de scheiding weer bij haar ex zijn ingetrokken. Anders stonden ze op straat.

Projecten voor flexwoners

Inmiddels zijn in het hele land projecten gestart voor flexwoners. Sinds juni 2018 staat aan het Zuideinde in Barendrecht het project Spring! initiatiefnemer Michel van den Meerendonk transformeerde in samenwerking met de gemeente Barendrecht een oud kantoorpand tot een appartementencomplex met volledig ingerichte microwoningen. Het complex ligt pal naast station Barendrecht. Het complex telt 57 appartementen met oppervlaktes van 22 tot 49 m2. De zelfstandige microwoningen van Spring! zijn ontworpen voor éénpersoonshuishoudens en voorzien de bewoner van alle gemakken: ze hebben een eigen ingerichte keuken en badkamer en zijn gemeubileerd en gestoffeerd.

In Breda aan de Kesterenlaan staan 25 prefab woningen, die geplaatst zijn door Alwel in samenwerking met Barli. Deze woningen blijven 10 jaar op deze locatie staan. De woningen zijn volgens het Barli Base woonconcept ontworpen. De prefab woningen zijn in de fabriek opgebouwd, waarna ze op locatie geplaatst zijn. Daardoor is de productietijd korter en ook de overlast tijdens de bouw op locatie. Bovendien kunnen de woningen weer worden weggehaald of verplaatst. De doelgroep voor de woningen zijn mensen die dringend woonruimte nodig hebben en dit ook aan kunnen tone

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.