twee maanden geleden

De scheiding van Martin en Willemijn was net twee maanden geleden door de rechtbank uitgesproken. Daarbij was in goed overleg – ook met de kinderen – besloten dat de twee nog jonge dochters van 9 en 12 bij de moeder zouden wonen. We hadden Martin en Willemijn begeleid bij het opstellen van een ouderschapsplan. Martin neemt om de andere week de kinderen een weekend onder zijn hoede. Over de alimentatie was voor beide partijen een bevredigende regeling getroffen. Tot nu toe was de echtscheiding relatief harmonieus verlopen, door middel van mediation. En nu wil Martin niet dat Willemijn met de kinderen gaat verhuizen.

Heeft hij een punt?

Heeft hij een punt? Ja en nee. Als er sprake is van gezamenlijk gezag dan is het aan beide ouders gezamenlijk om te beslissen waar de kinderen gaan wonen. Nu Willemijn wil verhuizen – ze heeft in een aangrenzende gemeente een mooie baan aangeboden gekregen – heeft ze de toestemming van Martin nodig als ze haar dochters wil meenemen en de omgangsregeling niet ongewijzigd voortgezet zou kunnen worden. Zo’n verhuizing heeft immers ook invloed op het ouderschapsplan en op de gezamenlijke opvoeding van de kinderen.

gezamenlijke keuze

Voor wat betreft de gezamenlijke opvoeding van de kinderen, zou de verhuizing van Willemijn betekenen dat de jongste dochter naar een andere school zou moeten gaan. Deze keuze moeten Willemijn en Martin gezamenlijk maken.

weigeren

Wat nu als Martin blijft weigeren om toestemming te geven? In dat geval kan de rechter gevraagd worden om vervangende toestemming te verlenen. In zo’n procedure staat het belang van de kinderen voorop. Natuurlijk wordt er ook rekening gehouden met de belangen van de ouders. Maar zover wil je het natuurlijk niet laten komen.

mediation

Na enkele mediation gesprekken hebben Willemijn en Martin een compromis gevonden. Willemijn is een ander huis gaan zoeken in een andere wijk, waarbij het met een beetje moeite mogelijk werd om de kinderen op dezelfde school te houden en waarbij Willemijn toch die mooie baan kon aannemen.

Om reden van privacy zijn fictieve namen gebruikt

 

 

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.