Wanneer een relatie vastloopt, als jullie net hebben gekozen voor een scheiding dan lijkt het even het einde van de wereld. Voor een deel is dat ook zo: de wereld zoals je hem kende wordt nooit meer hetzelfde. Maar een echtscheiding is ook een nieuw begin.

Samenwerken aan een nieuw begin

Voor koppels met kinderen is het meteen duidelijk dat een scheiding voor een verandering zorgt, maar nooit voor een totale breuk. Het belang van de kinderen staat voor beide ouders voorop. Met die focus wil je gaan zoeken naar een nieuwe vorm van ouderschap. Een nieuwe vorm die recht doet aan ieders belang. Je gaat samenwerken naar een nieuw begin.

Mediator

Voor het gezamenlijke nieuwe begin maakt het veel verschil hoe de scheiding verloopt. Als er veel strijd is tijdens de scheiding, dan duurt het langer voordat er ruimte is voor een nieuwe start. Al gelijk bij het opstellen van het ouderschapsplan geeft het erkennen van ieders belang het beste resultaat. De belangen van opgroeiende kinderen worden serieus genomen door ze zelf te vragen wat ze willen. Voor een scheiding waarin er gezamenlijk gekeken wordt naar oplossingen biedt een mediator hulp en begeleiding.

Een goed moment

Een scheiding komt nooit op een goed moment, maar als ouders kan je wel kiezen wanneer je het de kinderen vertelt. Een moment van rust, bijvoorbeeld net na een toetsweek of in een vakantie is geschikt om ze bij elkaar te roepen. Dan is er ruimte om direct het gesprek met ze aan te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden. Vaak zal blijken dat ze al veel meer hebben gemerkt dan jullie dachten. Dat kan even slikken zijn, maar het maakt wel veel duidelijk.

Ruimte voor rouw

Een echtscheiding is een rouwproces en iedereen maakt dat op een andere manier door. Het is belangrijk om de kinderen niet te belasten met jullie rouwproces, als ex-partners. Hou dat gescheiden en zorg zo voor ruimte voor rouw bij de kinderen. Het helpt enorm als ze zich veilig voelen om er met leeftijdsgenoten over te praten. Natuurlijk is professionele begeleiding ook een mogelijkheid.

Hou het zuiver

Er ontstaat ruimte voor een nieuw begin door op drie dingen goed te letten. Allereerst ga niet boos praten over je ex tegen de kinderen, dat is en blijft hun vader of moeder. Conflicten zijn tussen jullie als volwassenen, daar mag je de kinderen niet mee belasten, dat doe je in je eigen tijd als de kinderen op school zijn of slapen. Hou de thuisomgeving zo veilig mogelijk, het is voor de kinderen al moeilijk genoeg. En tot slot: leer van anderen. Jullie zijn niet alleen, duizenden ouders zijn je voor gegaan.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.