Een echtscheiding is pijnlijk en ingewikkeld, zeker als er kinderen zijn. De emoties lopen hoog op en de kleinste dingen zijn genoeg om de woede weer in alle hevigheid te voelen. Je bent boos! Maar wat kunnen de kinderen eraan doen dat jullie uit elkaar willen? Ze hebben recht op liefde en aandacht van jullie allebei. Hoe je het ook wendt of keert: je blijft toch samen ouders.

Ouders na de scheiding

Geen enkele scheiding is hetzelfde. Daarmee is de manier waarop jullie het ouderschap invullen sterk afhankelijk van hoe de scheiding verloopt. Een vechtscheiding is niet alleen voor jullie heel emotioneel en vermoeiend. Voor de kinderen is een vechtscheiding nog jarenlang schadelijk. Verloopt de scheiding redelijk rustig en met respect voor elkaar, ondanks de soms heftige emoties, dan is er meer ruimte voor de kinderen.

Ouderschapsplan

Als ouders blijf je ook na de scheiding verantwoordelijk voor de opvoeding van jullie minderjarige kinderen. Het maken van een ouderschapsplan is daarom verplicht. Daarin maken jullie afspraken over de omgangsregeling en verdeling van taken en verantwoordelijkheden. De coaches van Scheidingsnetwerk helpen jullie bij het opstellen van jullie ouderschapsplan.

Co-ouders

Veel ex-partners met kinderen overwegen om co-ouders te worden. Co-ouderschap is veel uitgebreider dan een omgangsregeling. De ouders hebben allebei zorgtaken en daardoor kunnen ze allebei een betere band houden met de kinderen. Bij co-ouderschap is het belangrijk dat ouders dicht bij elkaar wonen, goede afspraken maken, respectvol met elkaar omgaan en goed communiceren.

LAPT ouders

Nog een stap verder gaat het besluit om het ouderschap gezamenlijk te blijven doen, ondanks dat de partners niet meer samenwonen. Het Living Apart Parents Together komt nog niet zo veel voor. Er is veel sociale vaardigheid en flexibiliteit van de ex-partners voor nodig.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.