De rechtsgang voor echtscheidingen is in tien jaar met ruim 65% afgenomen. Er wordt dus steeds meer in onderling overleg vastgesteld, met of zonder tussenkomst van een mediator.

Recent onderzoek onder stellen die de afgelopen twee jaar uit elkaar zijn gegaan, laat zien dat de rechter in slechts 6% van de echtscheidingen uitspraak heeft moeten doen. Dat percentage lag in 2011 nog op 31%. Mediation wint terrein.

Opmerkelijke veranderingen

Volgens de helft van de stellen zou co-ouderschap het uitgangspunt moeten zijn na een scheiding. Van de respondenten vindt 49% dat trouwen onder huwelijkse voorwaarden de standaard zou moeten zijn. In een kwart van de gevallen wordt partneralimentatie vastgesteld, waarbij 62% vasthoudt aan de wettelijke termijn. Ruim een derde (36%) van de ondervraagden is het eens met het terugbrengen van de maximumduur naar 5 jaar. De helft van de respondenten vindt dat de hoogte van de partneralimentatie zou moeten worden gemaximeerd.

Waarom is mediation populair?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom stellen bij een echtscheiding de voorkeur geven aan mediation:

  1. Het is goedkoper
  2. Het is sneller
  3. Er zijn minder negatieve emoties

We zullen alle drie de voordelen toelichten.

Mediation is goedkoper

Voor een klassieke echtscheiding zijn twee advocaten nodig. Het tarief van een advocaat ligt aanzienlijk hoger dan van een echtscheidingsspecialist. Bij mediation is er bovendien maar één persoon die jullie begeleidt. Een mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. Deze echtscheidingsspecialist is dus onpartijdig. Hij of zij is opgeleid om zich neutraal op te stellen en als derde partij bij jullie aan tafel te zitten. De mediator geeft bovendien aan beide partners dezelfde informatie over alles met betrekking tot de scheiding.

Mediation is sneller

Het getouwtrek tussen advocaten over verdeling van de boedel en over vaststelling van alimentatie kan veel tijd vergen. Soms gaat hun onderlinge professionele strijd een eigen leven leiden en hebben de partners er nauwelijks meer zicht op. Vaak zorgt de dynamiek van strijd voeren voor een escalatie van het conflict, waarmee het ingewikkelder wordt om het op te lossen. Mediation daarentegen is gericht op wat wél mogelijk is, waar jullie beiden ruimte zien voor oplossingen. De echtscheidingsspecialist begeleidt jullie bij onderhandelingen en hanteert daarbij bepaalde communicatietechnieken. Uiteindelijk worden alle afspraken in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant vastgelegd.

Minder negatieve emoties

Een mediator is géén therapeut en zal niet proberen om het huwelijk te redden. Jullie hebben de knoop al doorgehakt, en zijn op zoek naar een mediator. De mediator is een gesprekspartner voor partners die gaan scheiden en helpt hen vervolgens alles op een rijtje te zetten. Als jullie willen scheiden bij een mediator, dan moet je bereid zijn samen naar oplossingen te zoeken. Jullie moeten naar elkaar willen luisteren. De echtscheidingsspecialist helpt jullie erbij en samen zorgen jullie dat het conflict niet verder escaleert.

Hoe vind je een goede mediator?

Het Scheidingsnetwerk is al meer dan 10 jaar het initiatief van landelijk werkende MFN gecertificeerde en door de rechtbank erkende echtscheidingsspecialisten. De bij het Scheidingsnetwerk aangesloten specialisten worden voortdurend bijgeschoold en zijn daardoor zeer vakbekwaam. Bel gerust om een kennismakingsgesprek in te plannen.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.