De nieuwe wet partneralimentatie gaat in op 1 januari 2020. Door de nieuwe wet wordt de duur van de partneralimentatie korter. Wat houdt dit in voor jouw alimentatie?

Partneralimentatie van 12 naar 5 jaar

Het maximale aantal jaren dat er partneralimentatie moet worden betaald is op dit moment 12 jaar. Deze termijn gaat veranderen. Per 1-1-2020 wordt de maximale termijn aan partneralimentatie 5 jaar. Een 12 jaar durende alimentatie past niet meer in de huidige samenleving, vindt de wetgever. De ingangsdatum van de nieuwe wet is 1-1-2020. Alle scheidingen die na die tijd worden ingediend vallen onder de nieuwe wet.

Alleen voor nieuwe scheidingen

De nieuwe wet geldt alleen voor nieuwe scheidingen. Als je al bent gescheiden verandert er voor jou dus niets. Je blijft dan onder de oude wet vallen.

Het moment van indienen van de scheiding is bepalend. Indienen is het moment dat de rechtbank het scheidingsverzoek ontvangt van je advocaat. Daarbij is de dag van ontvangst door de rechtbank de datum die voor jou belangrijk is. Ligt deze datum vóór 1-1-2020, dan val je onder de oude wet. Ligt de datum na 1-1-2020, dan val je onder de nieuwe wet.

Uitzonderingen

Er zijn drie uitzonderingen op de wet:

  • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten;
  • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is;
  • Alimentatiegerechtigden ouder dan 50 jaar, die minimaal 15 jaar getrouwd zijn, hebben recht op 10 jaar partneralimentatie. Deze derde uitzondering is de komende 7 jaar geldig.

Mediation

Ben je het met elkaar eens over de partneralimentatie, na een geslaagde mediation? Dan hoef je eigenlijk niet naar de nieuwe wet te kijken. Ook niet naar de oude. Pas als jullie er onderling niet uit komen over de alimentatie kijk je naar de wet.

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.