Geen erfenis geregeld

Een dame van in de zeventig meldt zich bij het kantoor van de notaris. Haar man is onlangs overleden en ze wil hun huis verkopen en met de opbrengst een appartement kopen. Het huis is vrij van hypotheek en ruim drie ton waard. Er zijn geen kinderen, dus de mevrouw rekent er op dat de erfenis haar toekomt, zoals haar echtgenoot ook wilde. Er is echter geen document dat de erfenis regelt. Het echtpaar is in gemeenschap van goederen getrouwd en het huis staat nog op naam van de overleden echtgenoot.

Het huis is meer dan 40 jaar geleden aangekocht. En het blijkt dat er in de tussentijd veel is gebeurd. De overleden echtgenoot is namelijk twee keer eerder getrouwd geweest. Van zijn eerste vrouw is hij gescheiden, de tweede is tijdens het huwelijk overleden. De cliënt is hiervan allemaal op de hoogte, maar ze weet niet wat de consequenties ervan zijn. Het eerste huwelijk was ook in gemeenschap van goederen. Er is na de scheiding nooit een formele boedelscheiding opgemaakt, waarmee de eerste vrouw nog steeds voor de helft eigenaar is van het huis. Ze is hertrouwd, heeft kinderen gekregen en is inmiddels overleden. Dat maakt haar kinderen uit het tweede huwelijk erfgenamen.

Tweede en derde huwelijk

Toen de man voor de tweede maal trouwde, wederom in gemeenschap van goederen was zijn inbreng 50% eigendom van het huis. Dat huwelijk, wederom in gemeenschap van goederen, eindigde met het overlijden van de vrouw. Haar erfenis van 25% van het huis komt toe aan haar kinderen uit een eerder huwelijk. Toen de man voor de derde keer trouwde was zijn inbreng niet het volledige eigendom van het huis, maar slechts een kwart. Dat laat zijn weduwe nu met een erfenis van een karige € 75.000,- in plaats van drie ton.

Uiteindelijk wordt er in goed overleg met alle erfgenamen een regeling getroffen. Door een lening met vriendelijke condities overeen te komen kan de weduwe toch haar appartement aankopen.

 

 

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.